Tävlingssystem
System 1-tävlingar (Klass Vit, Gul och Grön)
System 1-tävlingar finns för alla åkare i alla åldrar. Här är kraven på tekniskt innehåll låga. Alla färgklasser har en rekommendation om kunskapsnivå, men ingen åldersindelning. Vid stort deltagarantal kan arrangören välja att dela åkarna in efter ålder.
Här används ett enklare bedömningssystem än i tävlingarna på de högre nivåerna. Den tävlande får ett utvärderingsprotokoll där de olika bedömningspunkterna belönas med stjärnor samt utvecklande kommentarer. Det finns tre olika nivåer av bedömning som stegvis förbereder åkarna för System 2.
System 2-tävlingar (Klass Blå, Röd, Grå & Svart)
I System 2 är det deltagarnas kunskapsnivå, som den bedöms av åkare och tränare i samråd med ”Guide för val av tävlingsklass” som underlag, som avgör vilken klass man tävlar i oberoende av deltagarnas ålder. Bedömningen sker genom en förenklad variant av bedömningssystemet med färre personer i teknisk panel och i domarpanel. Bedömningen sker med domardatorer och tekniska panelen har tillgång till video. I System 2 tävlar åkarna med friåkningsprogram. I System 2 återfinns alla åldrar från 7 år och alla svårighetgrader.
Bland klasserna återfinns även vuxenklasser, så kallade Adults, med olika svårighetsgrader: Brons, Silver, Guld & Master.
System 1
System 2
Kriterier för tävlingsklass
För varje färg/tävlingsklass i System 1 och 2 finns det kriterier som åkaren ska behärska. Åkaren och tränaren har möjlighet att i samråd med varandra göra förändringar under tävlingssäsongen i val av tävlingsklass beroende på utveckling.
Om vad åkaren ska behärska för att tävla i respektive färg/klass i System 1 och 2 kan du läsa mer om här.
Om vad som ingår i programinnehållet: ISU (International Skating Union) regler för Basic Novice, ISU Intermediete Novice och ISU Advance Novice kan du läsa om här.

System 3-tävlingar
System 3-tävlingar riktar sig till singelklasserna Ungdom 13, Ungdom 16, Junior, Senior nationell och Senior och sker enligt liknande principer som Förbundstävling. Bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel, och genomförs i princip enligt internationella regler. För att delta i System 3-tävlingar ska åkarna uppfylla för säsongen uppställda kriterier. Tävlingstypen riktar sig främst till de åkare i singel som inte tävlar i Nationella serien men aspirerar på att utveckla sig för att nå Nationella serien.
Kriterier kan du läsa mer om här.
Distriktsmästerskap (DM)
DM genomförs i alla 11 distrikt enligt samma regelverk som System 3-tävlingar för singelklasserna Senior, Junior, Ungdom 16 och Ungdom 13. DM är öppet för alla åkare i distriktet som uppfyller för säsongen uppställda kriterier. Några DM genomförs som öppna mästerskap och bjuder in åkare från andra distrikt. Några distrikt genomför sina DM under samma tävlingstillfälle, men delar upp resultatlistorna distriktsvis.
Förbundstävlingar
De tävlingar som arrangeras som Förbundstävling är SM/JSM/USM, SKF-trofén, tävlingar i Nationella serien samt Nationella synkrotävlingar.
Dessa tävlingar genomförs med förbundets tävlingsutrustning och bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel och följer i princip internationella regler
Nationella serien genomförs för singelklasserna Senior, Junior (Nationella juniorserien) och Ungdom 16 (Nationella ungdomsserien) i en serie tävlingar med ca 5-6 deltävlingar per säsong. Serien fungerar som kvalificering till SM, JSM och USM. För deltagande i Nationella serien behöver åkarna klara testkriterier och uppnå poäng på System 3-tävling eller Nationella serien.
I SKF-trofén bildar singel- och paråkare distriktslag och lagen tävlar mot varandra.
SM-veckan i konståkning äger vanligen rum i december. Under SM-veckan avgörs SM, JSM, och USM för singel, paråkning och isdans.
Testsystem
Hur de nya testerna är utformade, om deras genomförande och krav, kan du läsa mer om här.
Skåneserie – System 1 & System 2-serie i Skånedistriktet
Serien anpassas till det nya tävlingssystemet. Genomförs på vardagar (sen eftermiddag/kväll).
FalKK ingår i Pool 1 med Halmstad, Åstorp och Rögle.
- Skåneserien – upp till 11 år
- System 1 – över 11 år, för åkare som tävlar i system 1
- System 2 – över 11 år, för åkare som tävlar i system 2
FalKK deltar i Skåneserien som Skåneförbundet arrangerar. Serien är en lagtävling där vinnande laget i finalen får en vandringspokal där de graverar in årtalet de vann under sitt klubbmärke. Tävlingen bidrar till att skapa laganda, glöd och gemenskap i klubben och alla arbetar åt samma mål tillsammans.
Alla Skånes klubbar är uppdelade i fyra olika pooler:
Pool 1: Falkenberg, Halmstad och Rögle
Pool 2: Karlskrona, Mörrum, Osby, Tyringe
Pool 3: Lund, Helsingborg, GF Idrott, Slottsstaden
Pool 4: Malmö, Trelleborg, Höör, Landskrona SK
Vid varje tävlingstillfälle möter samtliga klubbar varandra i respektive serie. Varje klubb ställer upp med max 3 deltagare/serie/deltävling. Inga kommentarer skrivs och ingen åkare får reda på sitt individuella resultat. Lagets resultat meddelas efter avslutad deltävling.
Semifinal: Deltagande klubbar är de som placerat sig som nummer 2 i respektive pool. Varje lag får deltaga med max 3 åkare. Laget som erövrat högst antal poäng vinner.
Final: Deltagande klubbar är de som placerat sig som nummer 1 i respektive pool samt bäst placerade laget från semifinalen. Varje lag får deltaga med max 3 åkare.
Prisutdelning: Direkt efter finalens slut blir det prisutdelning. Alla åkare i finalen får medaljer samt vinnande klubben vandringspokalen. T-shirts delas ut till samtliga deltagare under året i finalens lag.