Tävlingssystem
Slinga
Första smakprovet för åkaren att visa upp sina egna färdigheter i en tävlingsliknande situation är slingauppvisning som genomförs hemma i föreningens regi. Här lär sig åkaren en slinga med konståkningselement och rörelser, som framförs till musik. Det förekommer ingen bedömning eller rangordning. Formatet ska vara enkelt, avspänt och utan prestationskrav och ska ge ett lekfullt första smakprov på att visa upp sina färdigheter.
Ett nytt tävlingssystem
Denna säsong genomförs förändringar i Stjärntävlingar och B-tävlingar, de ersätts med System 1- och System 2-tävlingar. När tränaren bedömer att åkaren behärskar kriterierna för vit grupp system 1 kan hen börja tävla. Inom System 1 och 2 finns det ytterligare indelningar beroende på vad åkaren behärskar. Så här ser indelningarna ut och du kan klicka på respektive knapp för att öppna dokumentet med kriterier för respektive färg.
System 1
System 2
Val av tävlingsklass
För varje färg/tävlingsklass i System 1 och 2 finns det kriterier som åkaren ska behärska. Åkaren och tränaren har möjlighet att i samråd med varandra göra förändringar under tävlingssäsongen i val av tävlingsklass beroende på utveckling.
Vid val av tävlingsklass är det av stor vikt att tränaren gör en helhetsbedömning.
– Nivå av tävlingsklass är rätt utifrån åkarens tekniska och konstnärliga färdigheter
– Nivå av tävlingsklass är rätt utifrån åkaren mognad, förståelse och medvetenhet.
Här kan du läsa mer om vilka kriterier som gäller för respektive klass.
A-åkare
Tränarna bedömer tillsammans med åkaren när det är dags för test för att bli A-åkare. I övriga fall gör tränaren en bedömning enligt träningsguiden för att avgöra vilken klass åkaren ska tävla i. För A-åkare följer Svenska Konståkningsförbundet de internationella reglerna fastslagna av ISU.
Testsystemet i sin tidigare utformning togs bort redan föregående säsong. För att kunna tävla i A-serien och Nationella serien säsong 24/25 gäller gamla testerna fortfarande samt nya tester. Kraven ökar inför nästa säsong för grupper A16 ungdom, junior A, senior A.
Hur de nya testerna är utformade, om deras genomförande och krav, kan du läsa mer om här.